יום רביעי, 13 בינואר 2016

משפט צבאי - המדריך לנשפט

 
חוק השיפוט הצבאי מגדיר בתוכו את כל העבירות הפליליות הקשורות לשירות הצבאי וייחודיות לו. במסגרת הצבאית החיילים נשפטים אל מול שופטי בית הדין הצבאי לאחר שהוגש נגדם כתב אישום מידי הפרקליטות הצבאית. מהם עיקרי המשפט הצבאי? ומהם הדגשים בבחירת עו"ד צבאי במהלכו? להלן כל המידע.

אלו עבירות נידונות במשפט צבאי?

ישנן עבירות שונות שיכולות להתקיים רק במסגרת השירות הצבאי כגון עריקות, שימוש בנשק שלא בפקודה, גניבת תחמושת מבסיסי צה"ל ע"י חייל, גניבת רכוש צה"ל, עבירות נשק ועוד. על עבירות אלו נחקרים החשודים ע"י המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) והדיון בתיק נערך במסגרת בית דין צבאי. עבירות צה"ליות נוספות הן כאלו הקשורות למערכת המשפט האזרחית כמו בכל חברה שהיא אך בוצעו על ידי הנאשם בעת שירותו הצבאי- בית היתר עבירות שימוש בסמים, אלימות, עבירות מין, גניבה ועוד. חשוב לציין כי עבירות שנידונות אל מול בית הדין הצבאי זוכות לענישה מוגברת לעומת המערכת האזרחית, וזאת על מנת להדגיש את המשמעת בה על חיילי צה"ל לעמוד, בין אם הם בתוך בסיסיהם ובין אם בחופשה בביתם.

איזה עורך דין רצוי לבחור לקראת המשפט?

כל אדם שנמצא במסגרת הצבאית וחשוד בעבירה פלילית רשאי להסתייע בעורך דין, משלב החקירה ע"י מצ"ח ועד לעמידה במעמד של משפט צבאי בפועל. מאחר וזכותו של כל אדם להיות מיוצג, הרי שהסנגוריה הצבאית חייבת למנות לנאשמים עורך דין מטעמה וזאת במידה והוא אינו מסתייע בעורך דין חיצוני. עורכי הדין של הסניגוריה הצבאית מטפלים בתיקים רבים במקביל והם עובדי המערכת. ניתן אף להתקשר עם עו"ד פלילי אזרחי שלו אישור להיכנס לבסיסי צה"ל ולייצג את מרשיו בערכאת בית הין הצבאי. רבים מעורכי דין אלה הינם בעלי היסטוריה צבאית בעצמם, בתור מפקדים או בפרקליטות הצבאית, ועל כן הם יכולים לייצג את לקוחותיהם בצורה מקצועית תוך תשומת לב יתרה לחוקי המערכת.

חשוב מאוד להסתייע בעורך דין כבר בשלבים הראשונים של החקירה ולשמור על זכות השתיקה עד לקבלת הייעוץ, כפי שמגיע כחוק. ניתן להסתייע בעורך הדין גם במקרים הקשורים לתקופה שלפני השירות בפועל כגון סירוב גיוס לצה"ל, קבלת פטור משירות צבאי ועוד.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה